Vráble, korona a ceny nehnuteľností

  • 4 roky
  • Zvažujete predať nehnuteľnosť vo Vrábľoch a okolí a neviete, či je na to ten správny čas? Hovoríte si, v médiách predsa spomínali, že kvôli korona vírusu ceny nehnuteľností klesajú, tak počkám, keď znovu stúpnu a potom budem predávať? Lenže je to vo Vrábľoch naozaj tak ako predpovedali?

    Nie celkom.

    Už začiatkom roka to bolo inak. Kým v Bratislave ceny nehnuteľností stúpali, u nás vo Vrábľoch jemne klesli. A príchodom covidu sa trh na dva mesiace skoro celkom zastavil.

    Ako je to teda vo Vrábľoch dnes?

    Média avizovali znižovanie cien. No oni skôr hľadia na trh celkovo, prípadne je väčšia časť sústredená na Bratislavu. Keď sa však pozrieme na prax vo Vrábľoch, je to trochu inak. Dopyt je tu stále, sám ho pociťujem. Ľudia bývanie hľadajú, otázne sú len finančné možnosti. V našom meste si však ani predtým nemohli ľudia „vyskakovať“. Ceny sa dostali na maximum minulý rok v máji (2019). Od tohto dátumu sme pociťovali pokles predajných súm v rozmedzí od 2000 do 5000eur. Vždy záleží od nehnuteľnosti. Začiatkom roku 2020 banky sprísnili kritériá na poskytnutie hypotekárneho úveru a aj to sa prenieslo do cien. No nezaznamenali sme výrazný pokles, skôr menej kupujúcich, pretože si už nie každý dokázal zobrať hypotéku.

    Ako je to teda teraz? Po korona víruse?

    Záujemcov o kúpu stále pribúda a realitný trh sa pomaly rozbieha.

    Ceny naozaj klesli, ale nie veľmi. Na bytoch som zaznamenal rozdiel približne od 1000 do 2000 eur v porovnaní s minulým rokom. Pri čiastkach ako sú 75000 eur to nie sú až také vysoké sumy (1-3%).

    Ak chcete predať nejaký starší dom, teraz je ten správny čas.

    Pri domoch tento pokles nie je viditeľný a o rodinné domy je momentálne väčší záujem. Je to logické. Mnoho ľudí strávilo 2 mesiace medzi štyrmi stenami a v čase pandémie si uvedomili výhodu rodinných domov, prípadne chát a záhrad.

    Čo teda robiť? Predávať alebo čakať?

    Nikdy neviete, čo príde neskôr. Myslím si, že nie je na čo čakať. Momentálna situácia zatiaľ nezasiahla realitný trh vo Vrábľoch až tak veľmi, aby ste čakali. Možno to časom pocítime viac, no momentálne sa nakumulovali kupujúci za 2 mesiace obmedzeného obchodovania, a tak záujem je.

    Prekážky nám trochu kladú banky. Aj preto je momentálne lepšie predávať cez skúseného makléra.

    Ako som spomínal, záujemcovia o kúpu nehnuteľností sú. Ale čo financie? Banky sprísňujú kritériá a nik v momentálnej situácii netuší, komu dajú a komu nedajú hypotekárny úver. Aj preto je lepšie riešiť predaj cez realitného makléra. Ja osobne spolupracujem s finančnými poradcami, ktorí sa ešte pred obhliadkou nehnuteľnosti vedia stretnúť so záujemcom a zistiť, v ktorej banke mu poskytnú úver a v akej výške. Potom vieme so záujemcom prispôsobiť hľadanie na jeho konkrétne finančné možnosti.

    K čomu je to dobré?

    1. Obmedzia sa tým zbytočné návštevy nehnuteľností, ktoré si klient aj tak nemôže finančne dovoliť. V týchto časoch veľmi potrebná vec, keďže asi nechcete mať každý deň niekoho cudzieho vo svojom byte či dome a nakoniec zistiť, že na vašu nehnuteľnosť nemá finančné prostriedky.
    2. Je menšia pravdepodobnosť, že budete záujemcovi držať mesiac nehnuteľnosť, a potom zistíte, že klientovi banka neposkytne peniaze.
    3. Banka má už potrebné dokumenty od kupujúceho, a tak pri predaji/kúpe nehnuteľnosti prebehne vybavenie úveru rýchlejšie.

    Verím, že vám môj článok pomohol. Ak by ste sa chceli niečo opýtať, prípadne by ste potrebovali odhadnúť predajnú sumu vašej nehnuteľnosti, pokojne ma kontaktujte. Či už telefonicky (0944 097 132) alebo na mail: s.repasky@directreal.sk

    Rád vám odpoviem na akúkoľvek otázku.

    Compare listings

    Compare